Novice

POROČILO DAN 1

VERD Extreme Enduro, 1. dan: S polnim plinom po sipinah kamnoloma Verd!

Dan na kamnolomu Verd pri Vrhniki je bil prav takšen, kot se za ekstremni enduro spodobi: pripekajočo vročino so nekajkrat prekrili nevihtni oblaki in na traso je padlo nekaj debelih kapelj. Ne sicer dovolj, da bi se vrhniške sipine spremenile v blatno kopel, so pa vsaj nekoliko ukrotile oblak prahu epskih razsežnosti.

Številčno množico dobro razpoloženih navijačev je z gladko zmago na dirki v dirki po nazornem imenu Vertical Ride razveselil Miha Špindler (KTM) in znova dokazal, da spada v čisto svetovno špico. Sicer je njegovo neuradno zmago na Prologu kasneje odneslo pet minut kazenskega pribitka zaradi sekanja linije, a priokus zmage ni zato nič manjši. Drugo mesto na adrenalinskem špintu na vrh najvišje slovenske sipine si je s polnim plinom privozil  Patrick Dietler (Husqvarna) in tretje Dieter Rudolf (KTM).

Prolog VERD Extreme Enduro, ki je določil startni red za jutrišnjo dirko, je dobil Diego Nicoletti (BETA), na drugo mesto se je uvrstil lanskoletni zmagovalec Verda Philipp Bertl (BETA), odlični trialist Pol Tarres (BETA) je bil tretji. Na Verdu je bilo danes lepo videti nekaj starih znancev iz neuradnega svetovnega prvenstva v ekstremnem enduru KoEE ali Kings of Extreme Enduru, ki se na startu prologa ob pogledu na vrtoglave vzpone niso počutili nič preveč sproščeno.

Eden od organizatorjev in traserjev dirke Aljoša Grom se še spomni trenutka, ko sta s Severinom Sajevcem v kamnolomu začutila ekstremni enduro potencial. "Ni enostavno dobiti takšnega terena, to sva takoj vedela, a v teh skalah sva najprej videla superkros progo in šele nato ekstremno enduro dirko svetovnega formata. Letos je na sporedu že tretja edicija in tu gostimo že okoli 300 dirkačev. Dirka je sestavljena iz treh delov: prologa, šprinta Vertical Ride in nedeljske preizkušnje. Prolog se sestoji iz petih krogov, kar pomeni 8 minut za profesionalca in približno 12 za amaterja, in kot se za prolog spodobi, ta vsebuje vse mogoče ovire. Jutrišnja dirka ima časovno omejitev, 4 ure, v katerih morajo tekmovalci prevoziti 30 km dolgo progo (2 kroga po 15 km) - štiri ure se sliši veliko, a lahko potrdim, da bi bilo marsikateri del proge veliko lažje prehoditi, kot prevoziti. Na poti dirkače čakajo vse pasti ekstremnega endura: od hlodov, gum pa do ekstremnih spustov in vzponov. Tekmovalci bodo prevozili tudi tovarno Liko v Borovnici, kar je svojevrstna poslastica. Vozili bodo ob železniški progi. Zapeljali se bodo po gozdu. Vse bo! Najboljši bodo dirko predvidoma zaključili v dveh urah, če le ne bodo naleteli na preveč prometnih zamaškov v drugem krogu. Sicer pa upam, da bo naslednje leto v kamnolomu gostoval rok bend in naredil nepozaben koncert. In če tole še sklenem: popolnoma navdušen sem, da obstaja podjetje, kot je Kamnolom Verd, ki ima posluh za takšno stvar. Tu ljudje uživajo, dogaja se šport, prijateljstvo, zdrava tekmovalnost. Tu je fenomenalna energija."

Jutrišnja dirka starta točno ob 11. uri. Ne zamudite je!


Za ogled rezultatov kliknite na spodnje povezave:


FOTO: Peter Vasle

verd 2017 1

 

verd 2017 2

 

verd 2017 3