Novice

POROČILO VERD EXTREM ENDURO 2017

VERD Extreme Enduro: Veliki zmagovalec dirke je postal španski čarovnik na motociklu Pol Tarres!

V nedeljo, 4. junija točno opoldne, kot se to počne v vesternih, so se ekstremni enduraši in trialisti iz 11 držav s polnim plinom pognali v melišča kamnoloma VERD. Ko so se na traso pognale vrste dirkačev iz razreda Hobby, je dirka za številčno občinstvo postala še bolj zanimiva, saj je le polovica prvi vrtoglavi vzpon dirke zvozila v prvem poskusu. V prvem krogu je med profesionalci naprej povedel Miha Špindler, ki pa je na koncu prvega kroga odstopil zaradi tehnične okvare. Škoda za Slovenijo in Špindlerja, ki je včeraj dobil enduraški špint Vertical Ride, a to sta izkoristila predvsem Španec Tarres in Italijan Nicoletti, ki sta se po Špindlerjevem odstopu precej časa dajala za zmago. V cilj te zahtevne dirke je konec dneva zapeljalo okrog 90 dirkačev, od katerih je vsakdo zmagovalec. Če ne v absolutnem, pa v relativnem smislu, saj je premagati tako zahtevno traso v vročini, prahu in veliki konkurenci svojevrstna zmaga nad samim sabo.

Zahvala

Dirke ne bi bilo mogoče izvesti brez številnih partnerjev ter prostovojcev, predvsem iz Prostovoljnega gasilskega društva Verd, ter lastnikov zemljišč, ki so v namen dirke velikodušno dali soglasja. Največja zahvala pa gre Kamnolomu Verd - brez njihove naklonjenosti bi Slovenija ostala brez edine dirke v ekstremnem enduru, ki se vsako leto veča in na svojo traso privabi več tujih zvenečih imen. A kot je hudomušno pokomentiral didžej Klemen Buchan, so danes dirkači nalomili toliko kamenja, da bodo delavci iz kamnoloma lahko nekaj časa počivali.

Izjave prvouvršenih kategorije PROFI:

Pol Tarres, Španija, 1. mesto: "Dirka tehnično ni bila tako zelo zahtevnaa, zato pa je bila zelo hitra ter s precej radikalnimi vzponi in spusti. Dolgo časa sem vozil za Nicolettijem, dokler mi ga na začetku drugega kroga na tehnično zahtevnem delu ni končno uspelo prehiteti. No, nekaj problemov sem vseeno imel - ostal sem brez bencina, a k sreči se je našel tekmovalec, ki mi je pomagal. Sicer sem s svojo vožnjo zadovoljen, zato upam, da bom naslednje leto spet na startu."

Diego Nicoletti, Italija, 2. mesto: "Predvsem sem se na Verdu zelo zabaval. Dirka ni bila lahko, nasprotno, zato vse pohvale organizatorjem. Edina stvar, nad katero se lahko rahlo pritožim, je, da bil del dirke morda skopo označen. Nekajkrat sem zgrešil pot in tako izgubil prvo mesto."

Philipp Bertl, Avstrija, 3. mesto: "VERD je bil težak že lansko leto, zato glede tega ni sprememb. Nekatere sekcije so ostale iste, druge so bile letos nove. Največja razlika je bila, da smo letos vozili dva kroga, kar je, poleg prahu, ki je bil res zahrbten, precej otežilo dirko. Drugi krog je namreč vedno izziv, saj dohitiš tekmovalce, ki so startali za tabo oziroma vozijo v počasnejšem tempu. Prometni zamaški so bili letos sestavni del Verda! A meni osebno je bilo mogoče najtežje dvakrat startati, saj sem bil prvikrat pri tem dosti uspešnejši in sem močno povedel že na začetku. Moja naslednja dirka je Erzberg Rodeo, po njej pa se odpravljam na dirko vseh dirk, Red Bull Romaniacs. "

 

REZULTATI PROFI

REZULTATI HOBI

REZULTATI TRIAL

 

2017 VERD 0795

2017 VERD 0996

2017 VERD 1005

2017 VERD 1171